powered by Surfing Waves

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Σύσκεψη φορέων για το θέμα των ρητινοκαλλιεργητών



Σύσκεψη φορέων για το θέμα των ρητινοκαλλιεργητών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Σύσκεψη για τη ρητινοκαλλιέργεια
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Πρατσόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας (Συμφωνία για τη Στερεά, Λαϊκή Συσπείρωση), καθώς επίσης ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Ν. Εύβοιας. Επιστολή συμπαράστασης και προσυπογραφής των αιτημάτων απέστειλε ο Βουλευτής ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου, ενώ σύμφωνη γνώμη εξέφρασε προφορικά και ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης.


Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν και αναγνωρίστηκαν από όλα τα μέρη η τεράστια σημασία της ρητινοκαλλιέργειας για την τοπική οικονομία και την προστασία του δασικού πλούτου, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Με βάση αυτά αποφασίστηκαν:


1. Η υποβολή αιτήματος για άμεση συνάντηση των παρευρισκομένων με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο προς έκθεση των προβλημάτων και εύρεση λύσεων, που θα αποκαταστήσουν την αδικία που υφίσταται ο κλάδος.
2. Η διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 0,45€ ανά κιλό κατ' ελάχιστον, ήδη από τη φετινή παραγωγή.
3. Η διεκδίκηση από την Πολιτεία των υπεσχημένων αποζημιώσεων για το κεφάλαιο δένδρων χαλεπίου πεύκης, που καταστράφηκε με την πυρκαγιά του 2016 στην περιοχή της Λίμνης.
4. Η έκδοση σχετικού ψηφίσματος προς δημοσίευση και επίδοση στον αρμόδιο Υπουργό.


Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο


Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της Εύβοιας για την ανάδειξη των χρόνιων και νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ρητινοκαλλιέργειας.


Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και συνυπογράφουν το παρόν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων "Αλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας" και "Συμφωνία για τη Στερεά", καθώς επίσης ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Ν. Εύβοιας.


Οι παρευρισκόμενοι συναξιολογώντας ότι:


1. Η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο της Ευβοϊκής Οικονομίας, που απασχολεί με άμεσο τρόπο 1500 οικογένειες.
2. Στη Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια λαμβάνει χώρα το 87% της πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης.
3. Η δραστηριότητα της ρητινοκαλλιέργειας έχει τεράστια συνεισφορά στην προστασία του δασικού πλούτου, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν, αγαπούν, εποπτεύουν και εν τέλει διαφυλάσσουν το δάσος, προλαμβάνοντας πλήθος δασικών πυρκαγιών ή κατασβένοντάς τες εν τη γενέσει τους.
4. Οι ρητινοκαλλιεργητές λαμβάνουν μια ελάχιστη αποζημίωση για την προστασία που προσφέρουν στο δάσος, η οποία σε συνέχεια παλαιοτέρων μειώσεων, το 2017 υποδιπλασιάστηκε από τα 0,36€ σε μόλις 0,15€ ανά κιλό ρητίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για εργασία ενός ολόκληρου έτους από μια οικογένεια και την παραγωγή 10 τόνων ρητίνης, να δίδονται ως αποζημίωση μόλις 1500 ευρώ.


Προσθέτοντας σε αυτό το ποσό την ομοίως πενιχρή τιμή πώλησης του προϊόντος, μια ρητινοπαραγωγός οικογένεια λαμβάνει εισόδημα μικρότερο των 5000 ευρώ, απομειουμένου, μάλιστα, από τα έξοδα λειτουργίας (εργαλεία, σακούλες κλπ).


Αποφασίζουν:


1. Την υποβολή αιτήματος για άμεση συνάντηση των παρευρισκομένων με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο προς έκθεση των προβλημάτων και εύρεση λύσεων που θα αποκαταστήσουν την αδικία που υφίσταται ο κλάδος.
2. Τη διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 0,45€ ανά κιλό κατ' ελάχιστον, ήδη από τη φετινή παραγωγή.
3. Τη διεκδίκηση από την Πολιτεία των υπεσχημένων αποζημιώσεων για το κεφάλαιο δένδρων χαλεπίου πεύκης που καταστράφηκε με την πυρκαγιά του 2016 στην περιοχή της Λίμνης.
4. Την έκδοση σχετικού ψηφίσματος προς δημοσίευση και επίδοση στον αρμόδιο Υπουργό.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.