powered by Surfing Waves

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Σίμος: "έργο της κυβέρνησης Σαμαρά η ολοκλήρωση του λιμανιού Μαντουδίου και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες "



Συνέντευξή στο Ράδιο Ένα και στο δημοσιογράφο Μάνο Παπαμακάριο παραχώρησε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου. Σίμος Κεδίκογλου

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σειρά ερωτήσεών του, που αφορούν σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα της Εύβοιας έδωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το να επικρίνεται ένας βουλευτής, μόνο και μόνο, γιατί ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα προβλήματα του τόπου του.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Ένα και στον δημοσιογράφο Μάνο Παπαμακάριο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα του οδικού δικτύου, υπενθυμίζοντας, ότι τον Ιούνιο του 2013 με προσωπική προσπάθεια, με τη βοήθεια του φίλου του, Ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και με τη συνδρομή του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά κατάφεραν να άρουν μία κατάφωρη αδικία εις βάρος του Νομού και να ενταχθεί ο κεντρικός οδικός άξονας της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν οι μελέτες του περιφερειακού της Χαλκίδας και να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, ο Σίμος Κεδίκογλου κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν οι ίδιοι, για ποιό λόγο η κυβέρνησή τους δεν έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι γενικότερα πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και είναι γενικότερα πρόβλημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από τις ανάγκες του τόπου. Αυτό κάνουν και με την επίθεση εναντίον μου.

Επιτίθενται σ’ εμένα γιατί φέρνω σε δύσκολη θέση το κόμμα τους και την κυβέρνησή τους, γιατί αναδεικνύω, ότι δεν κάνουν τίποτα και ότι όλα έχουν γίνει χειρότερα σε αυτά τα δύο χρόνια».

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της κατασκευής του Φράγματος στο Λήλαντα, την αναγκαιότητα του οποίου, όπως τόνισε, αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους ζήτησε να πάρουν θέση και να απαντήσουν, αν συμφωνούν με τον Υπουργό της κυβέρνησής τους, ο οποίος του απάντησε σε σχετική ερώτηση, ότι ένα τόσο σημαντικό έργο για την Εύβοια «δεν είναι εθνικού επιπέδου» και «δεν θα απασχολήσει την κυβέρνηση».

Ο Σίμος Κεδίκογλου από την πλευρά του άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για το θέμα της αξιολόγησης, επισημαίνοντας: «αυτή η αξιολόγηση και αυτά τα μέτρα που συζητούνται είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ή μάλλον της μη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δεν κάνεις τα στοιχειώδη, που θα μπορέσουν να φέρουν ανάσα στην οικονομία, τότε οι δανειστές σού επιβάλλουν όλο και σκληρότερους και πιο τιμωρητικούς όρους. Φοβόμαστε για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η οποία κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στη θέση της χειροτερεύει. Η ζημιά που γίνεται στην Ελλάδα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μέρα που παραμένει παραπάνω η κυβέρνηση Τσίπρα».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Καλημέρα κ. Κεδίκογλου

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα και στους ακροατές μας.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Τι έγινε τώρα, εδώ σε κάποια σημεία έχουν δίκιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έτσι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ποιο σημείο;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Που λένε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε και τίποτα

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να τα πάρουμε ένα-ένα. Πρώτα απ’ όλα είναι πρωτοφανές να επικρίνεται βουλευτής , επειδή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα προβλήματα του τόπου του.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Καλά εκεί έχετε δίκιο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και για τα προβλήματα που οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ σοβαρά και για τα οποία οι ίδιοι δεν έχουν κάνει τίποτα. Ένα αυτό, δεύτερον, να συγκρίνουμε; Τι έγινε στα δύο χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά σε δύσκολα χρόνια στην Εύβοια; Πρώτον ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικότατα αναπτυξιακά έργα. Το μεγάλο λιμάνι της Κύμης και το λιμάνι στο Κυμάσι του Μαντουδίου. Μόνο πέρυσι από το λιμάνι στο Κυμάσι περάσανε 15.000 αυτοκίνητα και 50.000 επιβάτες, για να δείτε τη σημασία αυτού του λιμανιού και εδραιώθηκε μία νέα ακτοπλοϊκή γραμμή από το Κυμάσι στις Βόρειες Σποράδες.

Καταφέραμε, γιατί λένε για το οδικό δίκτυο και γιατί δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια, μα ο λόγος που δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί οδικό έργο στην Εύβοια ήταν, ότι το 2000 η κυβέρνηση Σημίτη δεν ενέταξε στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου στην Εύβοια. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Και μετά έρχεται ο Στόχος 2 που μας πέταξε έξω από τα οδικά έργα

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι δεν είναι αυτό, δεν έχει σχέση με Στόχο 2. Έχει σχέση με το ότι δεν ήταν ενταγμένα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε το οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Αυτή την αδικία πετύχαμε να την άρουμε με προσωπική προσπάθεια, με τη βοήθεια του φίλου μου του Ευρωβουλευτή, του Γιώργου Κουμουτσάκου και με τη συνδρομή του τότε πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά καταφέραμε τον Ιούνιο του 2013 να ενταχθεί ο κεντρικός οδικός άξονας της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Άμεση συνέπεια ήταν να ολοκληρωθούν οι μελέτες του περιφερειακού της Χαλκίδας και να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. Θα θυμάστε φαντάζομαι το Νοέμβριο του 2014 τον τότε αρμόδιο Υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να έρχεται στη Χαλκίδα, να υπογράφει την ένταξη και να ανακοινώνει τη δημοπράτηση το Μάρτιο του 2015.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Πού είναι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς, από εκεί και πέρα ρωτήστε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήστε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ρωτάω και εσάς όμως να μου πείτε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω δεν έχει γίνει τίποτα , δεν έχει προχωρήσει σε τίποτα . Θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου. Εγώ βλέπω μία προσπάθεια απένταξης του έργου για να μπορέσουν να εντάξουν, ίσως, κάποιο άλλο δικό τους, αλλά είναι γενικότερα πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και είναι γενικότερα πρόβλημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από τις ανάγκες του τόπου . Αυτό κάνουν και με την επίθεση εναντίον μου. Επιτίθενται σ’ εμένα γιατί φέρνω σε δύσκολη θέση το κόμμα τους και την κυβέρνησή τους, γιατί αναδεικνύω, ότι δεν κάνουν τίποτα και ότι όλα έχουν γίνει χειρότερα σε αυτά τα δύο χρόνια.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Μάλιστα, για αυτό λέτε ότι το κάνουν;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φυσικά, είσαστε πολλά χρόνια, έμπειρος δημοσιογράφος ,
υπάρχουν πάντα κομματικές αντιπαραθέσεις, έχετε ξαναδεί να επιτίθενται σε ένα βουλευτή, γιατί ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο για τον τόπο του;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Όχι, βέβαια, αυτό μάς έκανε εντύπωση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι ανήκουστο. Αν δεν μπορούν να βάλουν «πλάτη» στα προβλήματα του τόπου, αν δεν μπορούν να ασκήσουν και αυτοί έλεγχο, να ρωτήσουν και αυτοί για τον περιφερειακό της Χαλκίδας ή που λένε για τη βιομηχανία ερωτήσεών μου, μία ερώτησή μου ήταν για το Φράγμα στο Λήλαντα, ένα έργο που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ως πολύ σημαντικό γιατί ξέρετε καλά ότι στη Χαλκίδα μέσα στον ίδιο χρόνο μπορεί να πνιγούμε και να διψάσουμε. Με αυτό το έργο λύνεται αυτό το πρόβλημα σε μία περιοχή 150.000 και πλέον κατοίκων και με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Και έχουμε και Υπουργό, έτσι, στον τομέα αυτό

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε, να σας πως τι απάντηση πήρα από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Σπίρτζη; Ότι το έργο αυτό, το Φράγμα στο Λήλαντα δεν είναι «εθνικού επιπέδου» και «δεν τον απασχολεί». Λοιπόν, προκαλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση σε αυτό το ζήτημα. Να μού πουν, αν συμφωνούν με τον Υπουργό της κυβέρνησής τους, ότι ένα τόσο σημαντικό έργο για την Εύβοια «δεν είναι εθνικού επιπέδου» και «δεν θα απασχολήσει την κυβέρνηση» .

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Τώρα, είναι και το θέμα με τα διόδια, που δεν βλέπω και κανένα ενδιαφέρον από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , εσείς γιατί δεν παίρνετε πρωτοβουλία, αφού δεν παίρνουν οι Συριζαίοι βουλευτές για τα διόδια Σχηματάρι- Χαλκίδα και δεν παίρνετε εσείς πρωτοβουλία να καταθέσετε μία επίκαιρη ερώτηση ή εν πάση περιπτώσει να καταθέσετε μία τροπολογία.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Όταν ξεκίνησε η ιστορία με τα διόδια , όταν έγινε ο σχεδιασμός από τον τότε Υπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τα διόδια στην Εύβοια, γιατί τα διόδια Σηματάρι-Χαλκίδα ήταν σε συνάρτηση με την έναρξη κατασκευής της νέας περιφερειακής οδού και σε ένα τέτοιο πνεύμα, όταν θα κατασκευαζόταν ένα έργο 186 εκατομμυρίων ευρώ στη Χαλκίδα ,τότε μπορούσαν να γίνουν δεκτά κάποια μικρά διόδια. Όταν, όμως έχει ουσιαστικά ακυρωθεί το έργο αυτό, δεν γίνεται τίποτα στην Εύβοια είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται διόδια. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και ναι θα το φέρω και στη Βουλή σε συνάρτηση με την προσπάθεια απένταξης του περιφερειακού της Χαλκίδας και εκεί θα προκαλέσω και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουνε θέση.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Μάλιστα, τώρα για να έρθουμε στα επίκαιρα. Περιμέναμε όλοι να δούμε τι θα γίνει με την περίφημη αξιολόγηση , αν θα γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε για τη χώρα κλπ. Εσάς, επειδή, προσπαθώ να βρω έχω ψάξει τι λέει ο Μητσοτάκης , τι λέει το κόμμα δηλαδή για τα μέτρα αυτά , να τα υπογράψει ο Τσίπρας τα μέτρα για να τελειώνει η αξιολόγηση κλπ. ή θα πάμε στο τετελεσμένο;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Αυτή η αξιολόγηση και αυτά τα μέτρα που συζητούνται είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ή μάλλον της μη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί φτάσαμε να συζητάμε μέτρα, όπως τα προληπτικά , όπως τη διεύρυνση του αφορολόγητου σε βαθμό ανήκουστο , όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της τακτικής του κ. Τσίπρα . 9

Θυμάστε, ότι μας έλεγαν ότι θα έχει κλείσει από τις 6 Δεκεμβρίου, θυμάστε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι εμείς τα έχουμε κάνει όλα, αλλά τώρα είναι οι δανειστές που πρέπει να κάνουν και μετά τον κ. Τσακαλώτο να ομολογεί στην επιστολή του, ότι «έχουμε κάνει μόνο το 1/3 από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει». Οι δανειστές έχουν φτάσει να ζητάνε τιμωρητικά μέτρα, γιατί πρώτον έχεις μία τακτική από πλευράς κυβέρνησης, που στη φάση που είναι να κλείσει η αξιολόγηση γίνονται διαρροές των τηλεφωνικών υποκλοπών των μελών της τρόικας, που φυσικά επιβάρυνε πάρα πολύ το κλίμα, μετά, το Δεκέμβριο έρχεται ο «μποναμάς», που θέλησε να δώσει από μόνος του με απλοχεριά ο κ. Τσίπρας στους συνταξιούχους και μάλιστα χωρίς να τηρήσει κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Λοιπόν, όλα αυτά επιβάρυναν τη διαπραγμάτευση, οδήγησαν σε μία τιμωρητική στάση, όμως, το πιο σημαντικό είναι, ότι ζητάνε όλα αυτά τα μέτρα, γιατί βλέπουν, ότι αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει για την ανάπτυξη της οικονομίας , όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του Ελληνικού , που ενώ έχει ψηφιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο, το αποδέχτηκε η κυβέρνηση, δεν έχει υπογραφεί ούτε μία σχετική υπουργική απόφαση για να προχωρήσει αυτή η επένδυση, μόνο για τον ένα χρόνο καθυστέρησης η ελληνική οικονομία έχει χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μην πω εκατοντάδες και έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, όταν δεν κάνεις τα στοιχειώδη που θα μπορέσουν να φέρουν ανάσα στην οικονομία, τότε οι δανειστές σού επιβάλλουν όλο και σκληρότερους και πιο τιμωρητικούς όρους. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα. Πρώτα απ’ όλα αυτή η γραμμή πολιτικής, τι ζητάνε οι δανειστές; Ζητάνε ισοσκελισμό εσόδων-δαπανών, τι κάνει αυτή η κυβέρνηση; Φτιάχνει έναν ισοσκελισμό βασισμένο μόνο στην υπερφορολόγηση, μόνο στην αύξηση των εσόδων του κράτους, καμία περικοπή δαπανών. Εμείς -έχουμε ασκήσει και δημόσια κριτική στους δανειστές - δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς αποδέχονται αυτόν τον ισοσκελισμό , αφού φαίνεται, ότι αυτή η υπερφορολόγηση δεν αποδίδει , εδώ από τους περυσινούς φόρους οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να πληρώσουν 11 δις και τους επιβάλλουν φέτος ακόμα 4,5 δις; Δεν θα πληρωθούν , δεν βγαίνει αυτή η «συνταγή». Αυτό είναι που λέμε. Πρέπει δραστικά να αλλάξουμε ρότα. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες, να μειώσουμε φόρους, να τρέξουμε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε το κλίμα. Γιατί να σας πω ένα μεγάλο εμπόδιο και το ανακάλυψα πρόσφατα και αφορά και τον τόπο μας; Τα Μεταλλεία Λευκόλιθου στο Μαντούδι επαναλειτούργησαν με χίλια δυο προβλήματα, γιατί από την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ ήταν ενταγμένη στον Αναπτυξιακό μας Νόμο, τώρα τους απένταξαν και αυτούς, ευτυχώς βρήκαν με κάποιο τρόπο την χρηματοδότηση και προχωράνε. Βρήκαν και πελάτη στη Γερμανία, έναν πολύ μεγάλο πελάτη, προσέξτε όμως ποιο είναι το τίμημα της απώλειας της αξιοπιστίας μιας οικονομίας. Ο Γερμανός πελάτης επιβάλλει Ελβετό μεσάζοντα στη συναλλαγή, γιατί δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες με αποτέλεσμα να μειώνονται τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών Μεταλλείων. Αυτό το κόστος από την απώλεια της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας δεν έχει υπολογιστεί.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ναι αλλά εγώ θέλω να μου απαντήσετε και στο ερώτημα που σας έθεσα , τι θα κάνατε εσείς καλύτερο ή περισσότερο εάν ήσασταν, θέλετε να γίνετε κυβέρνηση αύριο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα τρέχαμε τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες πιστεύουμε. Θα διευρύναμε τις ιδιωτικοποιήσεις και θα κάναμε το πλαίσιο των επενδύσεων πιο ελκυστικό για να μπορέσει να μπει νέο χρήμα στην ελληνική οικονομία. Θα δίναμε και κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό. Θα ακολουθούσαμε τη σωστή οικονομική «συνταγή» και πάνω απ’ όλα θα αποκαθιστούσαμε την αξιοπιστία της χώρας μας, γιατί στα δύο χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά , το έζησα από πρώτο χέρι, όταν είχαμε πάει στην πρώτη Σύνοδο τον Ιούνιο του 2012, στην πρώτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, η υποδοχή ήταν σκαιότατη, μέχρι το 2014 είχαμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελλάδας και να μας αντιμετωπίζουν και πάλι ισότιμα. Τώρα, δυστυχώς, μέσα στα δύο χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα η αξιοπιστία της χώρας μας έχει καταβαραθρωθεί.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ένα λεπτό, ο Μητσοτάκης ζητάει εκλογές, ας υποθέσουμε ότι δεν βγαίνει το σενάριο της συμφωνίας , της συνθηκολόγησης , της αξιολόγησης κλπ, κλπ, γίνονται αύριο εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα και γίνεστε κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο , οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένα πράγματα, μπορείτε να ανατρέψετε αυτή την πολιτική , η οποία στην ουσία είναι μία πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης με φόντο την Ελλάδα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν είναι μόνο αυτό. Προσέξτε, όταν ζητάνε αυτά τα μέτρα οι δανειστές είναι, γιατί δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου και δεν ακολουθείς τη σωστή πορεία και δεν κάνεις περικοπές δαπανών.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ποιες δαπάνες δεν τα λέτε, όμως, αυτά, συντάξεις;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τη Βιομηχανία ζάχαρης για παράδειγμα, 100 εκατομμύρια το χρόνο , γενικά ο έλεγχος των ΔΕΚΟ να είναι εντός των προϋπολογισμών τους . Μόνο πέρυσι οι ΔΕΚΟ ξεπέρασαν συνολικά τον προϋπολογισμό τους κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Σας φέρνω πρόχειρα παραδείγματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη τα δύο δισεκατομμύρια περικοπές φόρων που σχεδιάζει και είπε τόσο μπορώ, γιατί παρουσίασε ταυτόχρονα και από πού θα κόψει 2 δις σε δαπάνες. Εμείς θα ακολουθήσουμε αυτή τη «συνταγή» . Θα τρέξουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και θα σας πω κάτι, είναι μερικά πράγματα, που είναι δύσκολα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους , μπορείτε να μού πείτε, γιατί τα προνόμια των συνδικαλιστών και μάλιστα του δευτέρου βαθμού συνδικαλιστών είναι τόσο «ιερά», που δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα θίξει; Γιατί δεν το δέχεται αυτό; Από πού και ως που αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τέτοια προνόμια; Ακόμα και σήμερα στη ΔΕΗ που έχει καταχρεωθεί οι συνδικαλιστές έχουν προνόμια και αμοιβές απίστευτες.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ένα λεπτό κ Κεδίκογλου οι δανειστές ζητάνε ομαδικές απολύσεις. Δεν ζητάνε να περικόψουν τα προνόμια των συνδικαλιστών.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η διαπραγμάτευση είναι δίνω και παίρνω.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ναι, εντάξει συμφωνώ σε αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δίνω τα προνόμια των συνδικαλιστών, τη χρησιμότητα των οποίων δεν καταλαβαίνω, ειδικά σε μία Ελλάδα της κρίσης και κερδίζω τις ομαδικές απολύσεις. Τέτοια διαπραγμάτευση πρέπει να κάνεις.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Μάλιστα, συντάξεις, μισθούς θα αποκαταστήσετε τις αδικίες, θα εφαρμόσετε τις αποφάσεις του ΣτΕ που λέει ότι είναι παράνομα όλα αυτά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα παραπάνω από αυτά που ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Μα καλά δεν θα εφαρμόσετε τη νομιμότητα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των Δικαστηρίων , αλλά φοβόμαστε για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η οποία κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στη θέση της χειροτερεύει. Η ζημιά που γίνεται στην Ελλάδα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μέρα που παραμένει παραπάνω η κυβέρνηση Τσίπρα.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Έχετε φανταστεί, έχετε βάλει στο μυαλό σας την περίπτωση , λέω εγώ, την περίπτωση να γίνει κανα κόκο… μπλόκο, όπως λέμε, στη διαπραγμάτευση και ξαφνικά μια ωραία ημέρα να μας πούνε, ευχαριστούμε πολύ πηγαίνετε έξω από την ευρωζώνη κάντε το δικό σας νόμισμα και όταν.. ξαναελάτε, το έχετε σκεφτεί αυτό, έχετε σχέδιο, πλάνο για αυτό;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο. Αυτό είναι κάτι, που δεν θα έπρεπε κανένας να το σκέφτεται. Ακούστε, γιατί ξαναρχίζει αυτή η συζήτηση για τη δραχμή και φοβάμαι μήπως κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτονται να υλοποιήσουν τα σχέδια, που δεν τόλμησαν να υλοποιήσουν το καλοκαίρι του 2015.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Οι δανειστές το βάζουν αυτό, όμως.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, ποιος ρίχνει νερό στο μύλο των δανειστών;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ο Σόιμπλε το λέει

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κ. Σόιμπλε το λέει, όπως το είχε πει και στο παρελθόν, ότι, αν δεν θέλετε παιδιά, σηκωθείτε και φύγετε, αν δεν κάνετε αυτά που πρέπει σηκωθείτε και φύγετε. Το θέμα είναι γιατί βοηθάς εσύ τον κ. Σόιμπλε. Ας υποθέσουμε ότι έχει αυτό το στόχο, γιατί τον βοηθάς με τις δηλώσεις σου; Γιατί δεν κοιτάς να κάνεις τη δουλειά σου; Οι συνέπειες για την Ελλάδα αν βγει από το Ευρώ θα είναι καταστροφικές. Ιδιαίτερα για τους ασθενέστερους , δεν θέλω να φανταστώ σε τι θέση θα βρεθούμε. Μία οικονομία σαν την ελληνική, αν βρεθεί με εθνικό νόμισμα ειδικά σε αυτή την περίοδο θα είναι μία εθνική καταστροφή και αν αυτό είναι σχεδιασμένο προειδοποιώ, ότι ισοδυναμεί με εθνική προδοσία και θα υπάρξουν συνέπειες.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Μου στέλνει μήνυμα ένας ακροατής και μου λέει πες στον κ Κεδίκογλου εάν ο Μητσοτάκης δεν πει ξεκάθαρα τι ακριβώς θα κάνει και ποιες ακριβώς ενέργειες μην περιμένει να δουν άσπρο φως της ημέρας η ΝΔ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε όσο πιο ξεκάθαροι γίνεται και καλώ τον φίλο ακροατή να ανατρέξει στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις περικοπές φόρων συγκεκριμένα ποιες περικοπές φόρων θα γίνουν και συγκεκριμένα ποιες περικοπές δαπανών θα γίνουν. Θα είμαστε ξεκάθαροι σε όλα. Δεν λέμε πολλά , λέμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και θα κάνουμε.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Δεν μου λες τώρα εσύ επειδή έχεις και μεγάλη δημοσιογραφική εμπειρία και πολιτική εμπειρία που βλέπεις να το πηγαίνει η κυβέρνηση τώρα, που θα κάτσει η μπίλια;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή βιώνουμε ένα κακό σενάριο, μία κυβέρνηση που δέσμια των ιδεοληψιών της, της ανικανότητάς της , της ανευθυνότητάς της, της αλαζονείας της έχει φέρει τη διαπραγμάτευση σε ένα τέτοιο σημείο να συζητάμε ένα πακέτο μέτρων βαρύτατο. Υπάρχει ένα χειρότερο σενάριο. Αυτή η κατάσταση να τραβήξει, να σερνόμαστε και άλλο με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και υπάρχει και το εφιαλτικό σενάριο. Μήπως κάποιοι, αυτό που είπα και προηγουμένως, θέλουν να υλοποιήσουν τα σχέδια που δεν τόλμησαν το καλοκαίρι του 2015. Να μας βγάλουν από το Ευρώ, να μας φτάσουν σε ένα σημείο, σε μία Ελλάδα ρημαγμένη, χρεοκοπημένη και επισήμως, σε μία Ελλάδα διαλυμένη να πάνε να κάνουν και ένα δημοψήφισμα του τύπου, τι να το κάνεις το ευρώ άμα δεν έχεις φράγκο και εκεί δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Πιστεύεις δηλ ότι μπορεί η κυβέρνηση να ξαναπάει..

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φοβάμαι μήπως κάποιοι το έχουν προσχεδιασμένο.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Πιστεύεις ότι μπορεί η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές αιφνιδιαστικά με το δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι τώρα, αυτό αν γίνει θα γίνει σε έξι μήνες και αφού θα μας έχουν εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο, αφού θα μας έχουν απελπίσει ακόμα περισσότερο , αφού θα έχουν φτάσει τη χώρα στην καταστροφή, τότε θα προσπαθήσουν να περάσουν αυτό το πολωτικό τέχνασμα , τι να το κάνεις το Ευρώ άμα δεν έχεις φράγκο; Πάμε στη δραχμή και δυστυχώς φοβάμαι ότι σε μια τέτοια Ελλάδα δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη. Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να παραμείνει η Ελλάδα στη φυσική της θέση, στην «καρδιά» της Ευρώπης, μέσα στην Ευρωζώνη.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Δεν είδαμε και καμιά προκοπή , με συγχωρείς αγαπητέ μου Σίμο

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ξεχνάμε τις δεκαετίες του ’80 του ’90, το τι έχει εισρεύσει στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Από τη μέρα που μπήκαμε στο Ευρώ η τυρόπιτα πήγε από 100 δραχμές 440.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα πρέπει κάποτε να γίνει μία συζήτηση με τι όρους μπήκαμε , αν ήταν σωστή η αναλογία , αν υπήρξε αρκετή μεταβατική περίοδος. Εγώ προσωπικά πιστεύω για παράδειγμα, ότι αυτή η αναλογία των 348 δραχμών το ευρώ δεν ήταν σωστή, δεν βοήθησε τις εξαγωγές μας, θα ήταν πιο σωστή μια αναλογία 500 δραχμές ένα ευρώ γιατί θα βοηθούσε και τους Έλληνες να καταλάβουν ευκολότερα τη μετάβαση. Θα είχε επίσης βοηθήσει αν δεν ήταν κέρμα το ένα ευρώ και ήταν χαρτονόμισμα για να μπορέσουν να μάθουν να το σέβονται . Γενικώς έγιναν άμεσα ανατιμήσεις δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, το μικρό μπουκάλι το νερό από 50 δραχμές πήγε 50 λεπτά, τρεισήμισι φορές επάνω. Εκεί έγιναν λάθη, αλλά αυτή τη στιγμή, που είμαστε στο Ευρώ και η διεθνή συγκυρία είναι τέτοια, δεν πρέπει με τίποτα να βγούμε έξω.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Βλέπεις εκλογές σύντομα ή περιμένεις το καλοκαίρι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βλέπω έναν Τσίπρα για να μιλήσουμε και λίγο χαρτοπαικτικά , γιατί νιώθω ότι βλέπω έναν χαρτοπαίκτη στου Μαξίμου, παίζει κούκο διπλό α βολοντέ δηλ. κρατάει ανοιχτό και το ενδεχόμενο των εκλογών με τη σχετική φιλολογία , θέλει και να παραμείνει και στην εξουσία, γιατί είναι γλυκιά και βολεύει τους δικούς του. Δεν καταλαβαίνει, όμως, ότι όταν τα κάνει και τα δύο το ένα υπονομεύει το άλλο. Δηλαδή, δεν πρόκειται να ολοκληρώσεις τη διαπραγμάτευση επιτυχώς, αν την ίδια ώρα έχεις προεκλογική συνθηματολογία και δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική η προεκλογική συνθηματολογία, όταν έχεις φτάσει να συζητάς τέτοια μέτρα με τους δανειστές.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Για να πάμε και στην προεκλογική επικαιρότητα βλέπω, ότι έχετε κάνει άνοιγμα στα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είδα την κα Διαμαντοπούλου να προσχωρεί στο Επικρατείας του κόμματος. Θα έρθουν και άλλοι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το κάλεσμά μας είναι σε όλους όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, στην ανάπτυξη της οικονομίας μας με ορθολογικό τρόπο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό μέτωπο ανάπτυξης. Σε αυτό δεχόμαστε όσους έχουν κοινές αρχές με εμάς στα θέματα της Ευρώπης και στα θέματα της πατρίδας μας.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Τι κοινές αρχές μπορεί να έχει η σοσιαλίστρια η Διαμαντοπούλου με τους φιλελεύθερους της ΝΔ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα, μιλάμε για μία κοινή παρουσία σε μία εκδήλωση δεν ξέρω αν αυτό σηματοδοτεί κάτι

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Το γράψανε και δεν το διέψευσε κανένας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσωπικά, να σας πω ότι εκτιμώ την κα Διαμαντοπούλου , η μεταρρύθμισή της στο χώρο της Παιδείας ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα που στηρίχτηκε και από εμάς , θυμάστε είναι ένας νόμος που πέρασε με 220 ψήφους και δυστυχώς «ξηλώθηκε» από τη σημερινή κυβέρνηση

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Αυτό που βλέπω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ τσιμπάει από ΣΥΡΙΖΑ πλευρά και η ΝΔ τσιμπάει από ΠΑΣΟΚ και μάλλον τον Βενιζέλο τον κρατάτε για το χαρτί το δυνατό στο τέλος.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σημασία έχει οι πολίτες να πειστούν. Ξέρετε ότι κάνουμε μία εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα, να μιλήσουμε, να ακούσουμε. Ένα λάθος που δεν πρόκειται να ξανακάνουμε είναι να διακόψουμε τους δίαυλους επικοινωνίας με τους πολίτες, με τον κόσμο της παραγωγής, της εργασίας, της αγοράς.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ναι αλλά στα δημοσκοπικά ποσοστά είσαστε κολλημένοι στα ποσοστά που είχε η ΝΔ, απλώς χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μάλλον, παρακολουθείτε δημοσκοπήσεις στην ΕΡΤ.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: ΕΡΤ δεν παρακολουθώ καθόλου να είστε σίγουρος για αυτό, τις βλέπω όλες, πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στις δημοσκοπήσεις έχουμε φθάσει στα όρια του 40%. Έχουμε μία διαφορά πάνω από 12-13 μονάδες. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Το λέω αυτό γιατί λέτε ότι βγαίνετε στην κοινωνία και συζητάτε αλλά δεν το βλέπουμε αυτό να έχει δυναμική.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε ανατρέψει τελείως τα δεδομένα. Προηγούμαστε με 13-14 μονάδες . Έχουμε φθάσει στα όρια της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή. Αγγίζουμε το 40%. Νομίζω ότι έχει αποτελέσματα, αλλά δεν στεκόμαστε εκεί. Πρέπει να συνεχίσουμε την εκστρατεία επικοινωνίας, διαλόγου, να είμαστε σε διαρκή επαφή με τους πολίτες και με τις παραγωγικές ομάδες.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.