powered by Surfing Waves

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Έως τέλος Φεβρουαρίου έρχεται πολυνομοσχέδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης



Οδικό χάρτη για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στη συνάντηση που είχαν σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα Κ. Πουλάκη. Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου. Ο Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για λειτουργικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη θα ολοκληρώσει το έργο της και θα παρουσιάσει τις θέσεις της ώστε να ακολουθήσει διάλογος με τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΕ να αποχωρήσει από τις σχετικές επιτροπές διαλόγου. Αφού εξήρε τη στάση της ΕΝΠΕ που εξακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες, για την ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Προφανώς θα έχει τους δικούς της λόγους, εγώ δεν τους κατάλαβα, θα οφείλουν να τους εξηγήσουν οι ίδιοι».

Ο Π. Σκουρλέτης προϊδέασε ότι στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται και η αποσαφήνιση του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τις οποίες η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση από το καλοκαίρι του 2015 ζητώντας τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στις αιρετές Περιφέρειες.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνουν νέες συναντήσεις εκπροσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για συγκεκριμένα ζητήματα.

«Εκείνο που συμφωνήσαμε, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι να συστηματοποιήσουμε την επικοινωνία με τρόπο πιο αποτελεσματικό, διαμορφώνοντας και επιμέρους ομάδες Περιφερειών που έχουν μια κοινότητα στα προβλήματα και έτσι θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί».

Η πρώτη συνάντηση για την οποία εκφράστηκε η βούληση να γίνει το συντομότερο θα αφορά τα ζητήματα των τριών νησιωτικών περιφερειών (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων).

Η ΕΝΠΕ έθεσε επίσης το αίτημά της την αναστολή των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας ότι από την ανάρτησή τους έχουν προκύψει προβλήματα, με κυριότερο την αμφισβήτηση του αγροτικού χαρακτήρα πολλών εκτάσεων.

Για το θέμα η ΕΝΠΕ ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής.

Συζητήθηκε επίσης η υποστελέχωση των περιφερειών, καθώς όπως αναφέρθηκε, από το 2011 έχει μειωθεί κατά 37% ο αριθμός του προσωπικού, ενώ στο μεταξύ έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητήθηκε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να επεκταθεί και στις περιφέρειες.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.