powered by Surfing Waves

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η απάντηση Κουρουμπλή στο Σίμο για την επέκταση των συνδέσεων του Λιμανιού Μαντουδίου προς Ανατολάς



Στις 18/1/2017 ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς προγραμματίζεται η ένταξη του νέου λιμένα Μαντουδίου στη ναυσιπλοΐα της χώρας. Τονίζοντας ότι το λιμάνι Μαντουδίου αλλάζει εντελώς τα δεδομένα της προσόρμισης τόσο προς τις Β. Σποράδες και τον Παγασητικό κόλπο όσο και προς το ανατολικό Αιγαίο (Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος κ.λ.π), τη Β. Ελλάδα και Μαύρη Θάλασσα.



Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουρουμπλή δίνει τέλος σε μυθευματα και διαδόσεις "παραγόντων" ότι μέσω ενεργειών τους ήρθε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μαντούδι Βόρειες Σποράδες. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή "πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογούν τα πλοία τους σε γραμμές της επιλογής τους σύμφωνα με την ελεύθερη επιχειρηματική τους πρωτοβουλία, ενώ η πολιτεία ελέγχει ότι πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δρομολόγησης".
Με λίγα λόγια η επέκταση των συνδέσεων του Λιμανιού Μαντουδίου με τα νησιά του  ανατολικού Αιγαίου, τα Μικρά Ασιατικά παραλία και την Μαύρη θάλασσα δεν είναι θέμα κυβερνητικού προγραμματισμού αλλά προσέλκυσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.



Η απάντηση

ΘΕΜΑ: Απάντηση της αριθ. πρωτ. 2683/18-01-2017 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Σ. Κεδίκογλου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΝΕ, για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Λιμενικής Εγκατάστασης Μαντουδίου, υλοποιήθηκαν έργα προκειμένου το λιμάνι να είναι λειτουργικό. Ωστόσο απαιτούνται   συμπληρωματικά έργα για τα οποία ο φορέας διαχείρισης ήδη έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι οι κύριοι άξονες για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές έχουν καθορισθεί με τις διατάξεις του ν. 2932/2001 (Α' 145) σε εναρμόνιση με το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ δίκαιο (Κανονισμός 3577/92). Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογούν τα πλοία τους σε γραμμές της επιλογής τους σύμφωνα με την ελεύθερη επιχειρηματική τους πρωτοβουλία, ενώ η πολιτεία ελέγχει ότι πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δρομολόγησης και παρεμβαίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος στις περιπτώσεις που η ελεύθερη αγορά δεν εξασφαλίζει το απαιτούμενο επίπεδο εξυπηρέτησης, με τη δραστηριοποίηση όλων των πλοίων που είναι σε διαθεσιμότητα, με το μέγιστο αριθμό δρομολογίων αλλά και με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο από 01/11/2016 έως 31/10/2017 στις γραμμές: a) Βόλος -  -Β. Σποράδε και β) Μαντούδι  -Β. Σποράδες, είναι δρομολογημένο και εκτελεί δρομολόγια το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΩΤΕΥΣ”. Στη γραμμή Μαντούδι — Β. Σποράδες εκτελούνται μέχρι 15/6/2017 τέσσερα (04) δρομολόγια εβδομαδιαίως, ενώ για την περίοδο του θέρους από 16/6/2017 έως 10/9/2017 θα εκτελείται ένα (01) δρομολόγιο καθημερινά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Παναγιώτης Κουρουμπλής

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.