powered by Surfing Waves

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΥΠΕΣΔΑ: Μέχρι τέλος του χρόνου το νομοθετικό πλαίσιο για την Ανοικτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση- Σε δημόσια διαβούλευση οι θεματικές ενότητες


Μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρόκειται να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την θέσπιση και λειτουργία των πολιτικών για την Ανοικτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση στο ελληνικό κράτος. Το υπουργείο απευθύνει απευθύνει δημόσια πρόσκληση συνδρομής στη συνδιαμόρφωσή του με προτάσεις και ιδέες πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Παράλληλα την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου και ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με θέμα «Φέρε μας τις ιδέες σου – Ανοιχτή & Συμμετοχική Διακυβέρνηση» στο χώρο του Orange Grove, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 5. (Δήλωση συμμετοχής στο http://www.minadmin.gov.gr/…

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα συνταχθεί η Χάρτα Υποχρεώσεων της Δημόσιας Διοίκησης συνολικά αλλά και κάθε δημόσιου φορέα και υπηρεσίας ξεχωριστά, προς τους πολίτες, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα δικαιώματα των πολιτών έναντι του κάθε υπουργείου ή υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της επαφής και συναλλαγής τους.

Η Χάρτα Υποχρεώσεων θα ορίζει αναλυτικά τις υποχρεώσεις της Διοίκησης σε χρόνους εξυπηρέτησης, σε τρόπους και μορφές εξυπηρέτησης, σε απαντήσεις αιτημάτων, καταγγελιών, κοκ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών για την πραγμάτωση των αρχών της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή ήδη από το 2012 στο Open Government Partnership (OGP, http://www.opengovpartnership.org/) στο οποίο συμμετέχουν έως τώρα 70 χώρες και αποσκοπεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων κυβερνητικών δράσεων.

Τον Ιούλιο του 2016, η χώρα υπέβαλε στη διεθνή πρωτοβουλία το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση για την περίοδο 2016 – 2018. Το νέο σχέδιο δράσης, αποτέλεσμα ευρύτατης συνεργασίας και διαβούλευσης τόσο με την Κοινωνία των Πολιτών όσο και με τους φορείς της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων, σε πυλώνες που συνιστούν θεμέλιο για μια διαφανή και ανοικτή διοίκηση, η οποία να είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη.

Η Ελλάδα, αναφέρεται στην πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών για την πραγμάτωση των αρχών της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Ήδη, η συμμετοχή στην Διεθνή Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (www.opengovpartnership.org) καθώς και άλλες σχετικές ενέργειες έχουν ενισχύσει σημαντικά τις λειτουργίες ανοικτής διοίκησης στο κράτος. Ωστόσο, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα θέματα της Ανοικτής και Συμμετοχικής Διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα, παρά τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει, να απουσιάζει μια συνολική στρατηγική και η υλοποίηση αυτής. Το συνολικό θεσμικό πλαίσιο παραμένει αδύναμο χωρίς ολοκληρωμένες και ουσιαστικές ρυθμίσεις με δεσμευτικό χαρακτήρα.

Για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία η κάλυψη αυτών των αδυναμιών με τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου για την ρύθμιση και την περαιτέρω προώθηση και εμπέδωση των πολιτικών για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Ο στόχος του νόμου είναι να ρυθμίσει συνολικά και με ολοκληρωμένο τρόπο την θέσπιση και λειτουργία των πολιτικών για την Ανοικτή και συμμετοχική Διακυβέρνηση στο ελληνικό κράτος. Με αυτό τον τρόπο θα αλληλοσυνδεθούν υφιστάμενα εργαλεία και δυνατότητες με νέα που θα δημιουργηθούν ώστε να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, η διαφάνεια και η λογοδοσία του κράτους καθώς και η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εφαρμογής αυτών.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες προτείνεται να διαρθρωθεί το εν λόγω σχέδιο – νόμου είναι οι ακόλουθες:

Α. Η αποσαφήνιση και η σαφής αποτύπωση της έννοιας της ανοικτής διακυβέρνησης και η διαφοροποίηση της από άλλες συναφείς έννοιες, όπως τα ανοικτά δεδομένα, δημιουργώντας μία κατ’ αρχήν κωδικοποίηση των εννοιών της ανοικτής διακυβέρνησης.

Β. Η σαφής νομοθέτηση της θεσμικής λειτουργίας ρόλων και δομών της Ανοικτής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, με έμφαση στην κατάρτιση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Ειδικότερα:

Γ. Η θεσμοθέτηση, μέσω εισαγωγής νομοθετικής ρύθμισης, συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης στη διοικητική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της κρατικής λειτουργίας.

Δ. Η εισαγωγή μεθόδων και καλών πρακτικών από την διεθνή εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership Initiative καθώς και ανάλογων φορέων.

Τα ερωτήματα που αναζητούνται απαντήσεις είναι τα εξής:

ΕΡΩΤΗΜΑ 1

Σε ποιες πληροφορίες/δεδομένα της Διοίκησης θα θέλατε να έχετε πρόσβαση και πώς θα τα χρησιμοποιούσατε;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2

Σε ποιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης θα θέλατε να έχετε συμμετάσχει ή να συμμετέχετε και με ποιο τρόπο;

ΕΡΩΤΗΜΑ 3

Ποια εργαλεία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να διευκολύνουν την ενημέρωσή σας και την άσκηση ελέγχου ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών;

ΕΡΩΤΗΜΑ 4

Ποιες τεχνολογικές εφαρμογές (applications) θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της δράσης της δημόσιας διοίκησης;

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.