powered by Surfing Waves

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Εύγε: Πολίτες του Βελγίου αγόρασαν ένα εξοπλισμένο ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου -«Project Eubee»






πηγή: ΕΘΝΟΣ


ΕΝΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δώρο ζωής στην Ελλάδα από τη... διεθνή των γιατρών στο Βέλγιο


Μια πρωτοβουλία γιατρών στην καρδιά της Ευρώπης που στόχο της έχει να προσφέρει βοήθεια στους Ελληνες ασθενείς.
Οι γιατροί Μισέλ Ντεγκέλντρ, Χριστίνα Σανιδά Θεόδωρος Πλέρος και Πάτρικ Βανάλφεν, αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να μετατρέψουν το ασθενοφόρο σε κινητή μονάδα υγείας, η οποία τον Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί στη βόρεια Εύβοια.

Aφιερώνοντας από τον προσωπικό τους χρόνο, κόπο και φροντίδα, ξεκίνησαν λίγοι -δύο Βέλγοι και δύο Ελληνες-, αλλά έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν περίπου 80 γιατρούς σε ολόκληρο το Βέλγιο, να κινητοποιήσουν πολίτες της χώρας και να αγοράσουν τελικά ένα ασθενοφόρο, το οποίο έχουν μετατρέψει -με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα- σε κινητή ομάδα υγείας. Τον Σεπτέμβριο, αν όλα πάνε καλά, η μονάδα θα παραδοθεί στη βόρεια Εύβοια, προκειμένου να λειτουργήσει επικουρικά στο δίκτυο των χωριών που δεν έχει εύκολη πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, αλλά και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας...

Μπαίνοντας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σαν Πιερ των Βρυξελλών, μία αφίσα δίπλα στον πίνακα ανακοινώσεων δεν μπορεί να μην τραβήξει την προσοχή ενός Ελληνα επισκέπτη. Γιατροί με μάσκες στα χρώματα της ελληνικής σημαίας καλούν τον κόσμο να βοηθήσει την πρωτοβουλία για την Ελλάδα. Λίγο πιο έξω, ένα ασθενοφόρο φέρει τις σημαίες του Βελγίου και της Ελλάδας...

«Πολύ σύντομα θα εξοπλιστεί με καρδιογράφο, υπερηχογράφο, φορητό σπιρόμετρο, φορητό αναλυτή», λέει δείχνοντάς το ο δρ Πάτρικ Βανάλφεν, παθολόγος- διατροφολόγος στο νοσοκομείο. Ο ίδιος ήταν κι ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας. Εχοντας «θητεύσει» από τις αρχές της δεκαετίας του '80 σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, έχοντας προσφέρει εθελοντικές ιατρικές υπηρεσίες σε χώρες όπως η Καμπότζη, έπαθε μεγάλο σοκ όταν μια φίλη του του είπε πως εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει μια χώρα με μεγάλη ένδεια στον τομέα της υγείας. Η φίλη του εννοούσε την Ελλάδα, αλλά χρειάστηκε να βυθιστεί σε μελέτες για να το διαπιστώσει. Κι έτσι του ήρθε η έμπνευση.

«Η αρχική ιδέα ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το βελγικό κοινό, στην καρδιά της Ευρώπης, και των θεσμών, για τις σοβαρές επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, βασισμένη σε σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και σε εμπειρίες ασθενών, υγειονομικού προσωπικού, οργανώσεων και άλλων. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια κίνηση ευρωπαϊκής εμβέλειας με βασικό αίτημα να εξαιρούνται οι δαπάνες υγείας από την όποια πολιτική λιτότητας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Βανάλφεν.
Με σύνθημα «Οι Ελληνες μας φροντίζουν στην πατρίδα μας. Ας τους βοηθήσουμε να φροντίσουν τις οικογένειές τους στη δική τους πατρίδα», αφίσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σαν Πιερ των Βρυξελλών καλεί τον κόσμο να βοηθήσει την πρωτοβουλία για την Ελλάδα.
Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η Καμπάνια Αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Για να τον βοηθήσει, ο δρ Βανάλφεν στράφηκε στον Ελληνα γενικό γιατρό δρα Θεόδωρο Πλέρο (πρώην αναπληρωτή αρχίατρο στον ΕΔΟΕΑΠ) που είχε πρόσφατα εγκατασταθεί από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.

«Με ρωτούσε για την κατάσταση των νοσοκομείων στην Ελλάδα και προσπαθούσαμε να βρούμε ένα πρότζεκτ για να πιάσει τόπο», εξηγεί ο δρ Πλέρος. «Υστερα από πολλή σκέψη, καταλήξαμε ότι η ενίσχυση και βοήθεια ενός Κέντρου Υγείας σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, με παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού, αντιδραστηρίων, ιατρικού εξοπλισμού και εξοπλισμό κινητής μονάδας με υπερηχογράφο, σπιρόμετρο, ηλεκτροκαρδιογράφο κ.λπ. θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει. Πρότεινα το Μαντούδι γιατί είναι περιοχή που γνωρίζω και ξέρω τις ανάγκες του. Σκοπός της κινητής μονάδας υγείας θα είναι να προσφέρει πρωτοβάθμια περίθαλψη και προληπτική ιατρική στα περιφερειακά ιατρεία των χωριών πέριξ του Μαντουδίου, καλύπτοντας τον ηλικιωμένο και δυσκίνητο πληθυσμό», συμπληρώνει ο Ελληνας γιατρός.

Η ιδέα υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Saint Pierre των Βρυξελλών και παρουσιάστηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Universite Libre de Bruxelles), στο οποίο ανήκει το Νοσοκομείο St. Pierre και άλλα πολύ γνωστά νοσοκομεία όπως το CHU. Erasme, CHU Bordet, Hop. Reine Fabiola, CHU Brughman κ.λπ.

Εκστρατεία ενημέρωσης

«Πολύ σύντομα το ασθενοφόρο θα εξοπλιστεί με καρδιογράφο, υπερηχογράφο, φορητό σπιρόμετρο και φορητό αναλυτή», τονίζει ο δρ Πάτρικ Βανάλφεν.

«Το σχέδιο ονομάστηκε «Project Eubee» και η χρηματοδότηση θα γινόταν, ύστερα από την πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης, με δωρεές και δημιουργία υγειονομικών χορηγών (νοσοκομείων, πολυκλινικών κ.λπ.) και φορέων (Ιδρυμα Saint Pierre), οι οποίοι θα καλούνταν να «φροντίσουν» όσο είναι αναγκαίο το κέντρο υγείας. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε το ίδρυμα Saint Pierre», εξηγεί ο καθηγητής γυναικολόγος και πολύ γνωστός Βέλγος γιατρός Μισέλ Ντεγκέλντρ, ο οποίος ήταν για χρόνια πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Βελγίου, που έλαβε τη θέση του προέδρου στο ίδρυμα.

Ο ίδιος με τον δρα Πλέρο επισκέφθηκαν τη βόρεια Εύβοια και από τις περιγραφές του μπορούσε κάποιος να καταλάβει ότι έπαθε σοκ με την κατάσταση που αντίκρισε. «Οι ηλικιωμένοι στα χωριά ήταν πολύ μακριά από το Κέντρο Υγείας, που σχεδόν υπολειτουργεί, ενώ τα σπίτια τους απέχουν τουλάχιστον μία ώρα από το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Τα κτίρια των περιφερειακών κέντρων ήταν κλειστά και ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υποτυπώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη», διηγείται ο Ελληνας γιατρός.

Ωστόσο, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει μόνο την αποστολή του ασθενοφόρου στην Ελλάδα, καθώς όπως τονίζει με ενθουσιασμό ο δρ Μισέλ Ντεγκέλντρ: «Σκοπεύουμε να εκπαιδεύσουμε δύο παθολόγους του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου στο νοσοκομείο Saint Pierre για τον χειρισμό του υπερηχογράφου. Επίσης προτάθηκε από το Πανεπιστήμιο (CHU) της Λιέγης μια τηλεϊατρική στήριξη του ΚΥ Μαντουδίου και της κινητής μονάδας. Τέλος, ο δήμαρχος των Βρυξελλών εξέφρασε την επιθυμία του να παραβρεθεί στην παραλαβή της κινητής μονάδας αρχές Σεπτεμβρίου. Η ίδια η διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Pierre έχει σκοπό να οδηγήσει τη μονάδα στο Μαντούδι...».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
«Σκέψεις για παρόμοια πρότζεκτ σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά»

«Τον Φεβρουάριο του 2016, ξεκινήσαμε την καμπάνια ενημέρωσης ''Ιατρική Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα'', υπό την αιγίδα του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών (ULB) με τον τίτλο Urgences-Grece.eu. H εκστρατεία συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση από τα ΜΜΕ. Πολλές δράσεις όπως ομιλίες, ενεργοποίηση της ομογένειας και της Εκκλησίας, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πώληση έργων τέχνης κ.λπ. έχουν γίνει, αλλά και θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον», εξηγεί η γιατρός του νοσοκομείου Σαν Πιερ, πνευμονολόγος Χριστίνα Σανιδά. «Η ελληνική κοινότητα, αλλά και Βέλγοι απλοί πολίτες, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για την Ελλάδα. Χρειαζόταν βέβαια πολλές φορές να τους εξηγήσουμε την αλήθεια, πέρα από την προπαγάνδα των ΜΜΕ της κεντρικής Ευρώπης...», επισημαίνει.

Νέα πολυκλινική
«Στην πορεία, υπήρχε η θέληση από το ULB υπό την προεδρία τoυ πρύτανη Ιβόν Ενγκλέρ να διευρυνθεί το εγχείρημα με άλλα δύο σχέδια. Να υπάρξει το ''πρότζεκτ Θεσσαλονίκη'' που θα περιλαμβάνει την αγορά και τη συντήρηση θερμοκοιτίδων στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και την αγορά αντιδραστηρίων για το παιδιατρικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου τoυ ΑΠΘ. Το δεύτερο πρότζεκτ αφορούσε τον Πειραιά και τη δημιουργία νέας πολυκλινικής των Γιατρών του Κόσμου στον Πειραιά, αντίστοιχη εκείνων των Αθηνών και του Περάματος», εξηγεί ο δρ Πλέρος. Η συλλογή χρημάτων συνεχίζεται και θα γίνει απολογισμός τον Σεπτέμβριο.

Οπως λένε οι γιατροί, πρόθεσή τους είναι η κινητή μονάδα να ενταχθεί στο ΕΣΥ. «Φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τη Γενική Γραμματεία του υπ. Υγείας και ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η μονάδα από Σεπτέμβριο», εξηγεί ο δρ Πλέρος και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες περιοχές. Αλλωστε υπάρχει και ενδιαφέρον από άλλα πανεπιστήμια όπως της Λιέγης». «Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να σώσουμε ζωές. Εστω και μία είναι για μας σημαντική», καταλήγει η δρ Σανιδά.

Συμμετοχή και από άλλα πανεπιστήμια
Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, τον Μάρτιο του 2016, αγοράστηκε ένα ασθενοφόρο, το οποίο υποβάλλεται σε μηχανικούς ελέγχους και διαμορφώνεται ώστε να εξοπλιστεί με ιατρικά μηχανήματα. Επίσης, άλλα πανεπιστήμια του Βελγίου (Gand, Charleroi, Liege) είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία και να βοηθήσουν άλλες περιοχές της Ελλάδας και άλλα νοσοκομεία. Το Ιδρυμα St. Pierre σκέπτεται να επεκτείνει τη βοήθεια σε άλλα Κέντρα Υγείας της Εύβοιας.Βρυξέλλες:
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.