powered by Surfing Waves

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Τι έδειξαν οι αυτοψίες στις εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού Παπάδων ;



Ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει  σε συναινετική λύση της σύμβασης μίσθωσης του Δασικού Χωριού. Κατα την σχετική συνεδριαση  του Δημοτικού Συμβουλίου έγιναν γνωστά τα πορίσματα απο 2 αυτοψίες που έγιναν στο δασικό χωριό και παρατίθενται παρακάτω:

 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το πρακτικό της αρίθμ. 13 / 9-6-2016 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αριθμός Απόφασης Νο 89 /2016

O Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της παραχώρησης-ενοικίασης στο Δήμο του Δασικού Χωριού από το Δημόσιο δια μέσου του Δασαρχείου και στην συνέχεια της επανεκμίσθωσης του Δασικού Χωριού από τον Δήμο στην εταιρεία «*****************» για εννέα χρόνια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε α) Στην αρίθμ. 29/2016 (ΑΔΑ 7ΗΩΛΩΛ5-ΤΒΙ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα «Λύση σύμβασης μίσθωσης Δασικού Χωριού» η οποία ομόφωνα αποφασίζει:
1. Τον ορισμό του δικηγόρου κ*************Σ.Α ως πληρεξούσιου δικηγόρου του Δήμου για να γνωμοδοτήσει για την συναινετική λύση της σύμβασης μίσθωσης του Δασικού Χωριού.
2. Να διασφαλισθεί ο τρόπος καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών καθώς και κήρυξη ληξιπροθέσμων και απαιτητών όλων των
μισθωμάτων μέχρι την παράδοση του μισθίου και οποιαδήποτε άλλη οφειλή προς το Δήμο ή τρίτους (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΜΛΑΑ κ.λ.π).
3. Την κατάπτωση υπέρ του Δήμου της εγγυητικής καλής εκτέλεσης ποσού 63.450,00 € χωρίς αυτή να συμψηφίζεται με οφειλόμενα μισθώματα.
4. Εξασφάλιση των συντηρήσεων και άμεση αποκατάσταση βλαβών που θα διαπιστωθούν μετά από διαπίστωση της κατάστασης του μισθίου από το Δασαρχείο και το Δήμο παρουσία του εκμισθωτή.
5. Να συνταχθεί τεχνική έκθεση του κόστους συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών .
6. Κατά την παράδοση – παραλαβή του μισθίου από την αρμόδια επιτροπή ο μισθωτής οφείλει να παραδώσει όλα τα μηχανήματα, τις εγκαταστάσεις και τα κινητά μέρη στην κατάσταση που τα παρέλαβε, υποχρεούται δε να αποκαταστήσει πλήρως κάθε φυσιολογική φθορά αυτών. Τα αναλώσιμα είδη όπως αυτά περιγράφονται στο πρωτόκολλο παράδοσης οφείλει να τα αντικαταστήσει με όμοια ή αντίστοιχα
καινούργια χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης.
7. Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στο Δασαρχείο Λίμνης και να ζητηθεί η συνδρομή του για τη λύση της σύμβασης.
8. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την αναμενόμενη γνωμοδότηση του δικηγόρου
προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις σύμφωνα με την παρ.4 του αρθρ. 72 του Ν.3852/2010.

Σε περίπτωση απόρριψης της συναινετικής λύσης για οποιοδήποτε λόγο τότε να καταγγελθεί η σύμβαση μίσθωσης του Δασικού Χωριού σύμφωνα με το άρθρο 9 της ισχύουσας σύμβασης.
β) Το αρίθμ. πρωτ. 1498/94945/1-6-2016 έγγραφο Δασαρχείου Λίμνης με θέμα «Όχληση για συντήρηση φύλαξη & Λειτουργία Δασικού Χωριού Παπάδων» που αναφέρει τα εξής:
«Με το (δ) σχετικό έγγραφο μας σας είχαμε επισημάνει τις υποχρεώσεις σας για τη συντήρηση και λειτουργία του Δασικού Χωριού Παπάδων που απορρέουν από τις αποφάσεις παραχώρησης και σύμβασης αυτού.
Μέχρι σήμερα από πλευράς του Δήμου δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την συντήρηση, φύλαξη και λειτουργία του Δασικού Χωριού. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ούτε τις σπασμένες καμινάδες δεν ενδιαφέρθηκε ο Δήμος να κλείσει έστω προσωρινά με αποτέλεσμα στην πρόσφατη καταιγίδα τέσσερα οικήματα να πλημυρίσουν και δεν γνωρίζουμε τις ζημιές που μπορεί να έχουν υποστεί.
Όπως σας είχαμε επισημάνει και στο (δ) σχετικό έγγραφο μας το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε για την κατασκευή του δασικού χωριού περίπου 2 εκ ευρώ και σας παρέδωσε ένα χώρο πλήρως εξοπλισμένο, που τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του αποτελούσε πόλο έλξης των ντόπιων και ξένων επισκεπτών γιατί πέραν των ανέσεων που προσέφερε, αποτελούσε κατάλληλο χώρο για περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, περιβαλλοντικών και ορειβατικών συλλόγων κλπ.
Σήμερα με την εγκατάλειψη που υπάρχει οι εγκαταστάσεις καθημερινά υποβαθμίζονται από την συνεχή φθορά και την έλλειψη συντήρησης. Το πράσινο που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο (γκαζόν,φυτά,λουλούδια) κινδυνεύει να ξεραθεί από την έλλειψη ποτίσματος και συντήρησης. Μέρος του εξοπλισμού είναι πεταμένος γύρω από το κτίριο του εστιατορίου καθώς και σε πολλά οικήματα. Δεν γνωρίζει κανείς αν έχουν γίνει κλοπές αφού δεν φυλάσσετε. Πέραν τούτων καθημερινές είναι οι οχλήσεις που δεχόμαστε καθημερινά από το Τοπικό Συμβούλιο Παπάδων, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής για την εγκατάλειψη που υπάρχει στο Δασικό Χωριό και την μη λήψη μέτρων λειτουργίας του(επισυνάπτουμε πρόσφατο mail που λάβαμε τελευταία για ενημέρωσή σας).
κ. Δήμαρχε οι υποχρεώσεις σας ως μισθωτής του Δασικού Χωριού που απορρέουν από τις διατάξεις των άρθρων 4,10,12,,15,16,17 της απόφασης παραχώρησης, δεν τηρούνται.
Για να αποφευχθούν περαιτέρω φθορές και για την εκπλήρωση του προορισμού του Δασικού Χωριού, αν άμεσα δεν ορίσετε προσωπικό φύλαξης, συντήρηση του πράσινου και των κτιριακών εγκαταστάσεων (σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός μήνα από την λήψη του παρόντος),η Υπηρεσία μας θα προχωρήσει μονομερώς στην καταγγελία της σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 της απόφασης παραχώρησης.
γ) To αρίθμ. πρωτ. 5241/9-6-2016 έγγραφο Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με θέμα «Ενημέρωση για την συντήρηση του Δασικού Χωριού Παπάδων»,που αναφέρει τα κάτωθι:
«Στις 9 Μαΐου 2016 κατόπιν εντολής του Δημάρχου διενεργήθηκε αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού Παπάδων από τους:
1)Γερογιάννης Γιώργος (Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας)
2)Λιακόπουλος Κυριάκος (Μηχ/γος Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας)
3)Κοτρώνη Ζωή (Δασάρχης Δασαρχείου Λίμνης)
4) Ζήγκιρης Σπυρίδων (Δασολόγος Δασαρχείου Λίμνης )
5) Γεωργάκαινα Ελένη (Αντ/χος Δ.Ε Νηλέως )
6) Βλάχος Γεώργιος (Εκπρόσωπος τους Ενοικιαστή)

Κατά την επίσκεψη αυτή έγινε έλεγχος και καταγραφή των εξωτερικών χώρων των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου. Στους εσωτερικούς χώρους δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη αφού ο εκπρόσωπος δεν είχε μαζί του τα κλειδιά.
Μετά από νέα συνεννόηση με τον εκπρόσωπο λόγω του επείγοντος του θέματος δόθηκε νέο ραντεβού για τις 12 Μαΐου 2016 και δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι του Δασαρχείου Λίμνης αλλά και η Αντιδήμαρχος Νηλέως δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να παραστούν λόγω φόρτου εργασίας η αυτοψία έγινε από τους υπαλλήλους της Τεχνικής μας Υπηρεσίας :
1)Γερογιάννη Γιώργο (Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας)
2)Λιακόπουλο Κυριάκο (Μηχ/γος Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας) και τον εκπρόσωπο του ενοικιαστή κ. Βλάχο Γεώργιο Στην δεύτερη αυτή αυτοψία ο εκπρόσωπος του ενοικιαστή άνοιξε όλα τα κτίρια και έγινε έλεγχος και καταγραφή εντός των εγκαταστάσεων .
Από τις δύο παραπάνω αυτοψίες προέκυψε :
Α)Αυτοψία 9/05/2016:
1)Στους εξωτερικούς ξύλινους τοίχους των κτιρίων παρατηρήθηκε ότι έχει γίνει τρίψιμο αυτών και επάλειψη με συντηρητικό ξύλου εκτός από τρεις οικίσκους
2) Τρία κτίρια έχουν πρόβλημα με την καμινάδα των τζακιών το οποίο όμως κρίνεται ότι είναι κατασκευαστικό και δεν φέρει ευθύνη ο ενοικιαστής
3) Όλα τα κάγκελα στις βεράντες δεν έχουν συντηρηθεί
4) Κάποιες υδρορροές στην απόληξη της κεραμοσκεπής έχουν πρόβλημα στήριξης.
6) Τα κάγκελα της περίφραξης χρίζουν συντήρηση σε όλο το μήκος τους
7)Τρεις πυροσβεστικές φωλιές και δύο φωλιές εργαλείων χρίζουν συντήρηση.
Β)Αυτοψία 12/05/2016:
1) Όλα τα σπίτια και το εστιατόριο είναι συντηρημένα εσωτερικά αλλά από την αχρησία χρίζουν καθαρισμού.
2) Δεν υπάρχουν εντός των οικίσκων κάποια ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, τα οποία όπως μας διαβεβαίωσε ο κος Βλάχος Γεώργιος υπάρχουν σε δικές του αποθήκες και κατά την παράδοση θα τα τοποθετήσει.
3) Οι Αντλίες πυρόσβεσης είναι σε καλή κατάσταση.
Κατόπιν των παραπάνω προκύπτει ότι απομένει η επάλειψη με συντηρητικό στους τρεις οικίσκους εξωτερικά καθώς και σε όλα τα κάγκελα των οικίσκων αλλά και της περίφραξης. Επίσης πρέπει να συντηρηθούν τρείς υδρορροές , τρεις πυροσβεστικές φωλιές και δύο φωλιές εργαλείων. Το κόστος της συντήρησης όλων των παραπάνω υπολογίζεται περί των 4.500,00 €
Τέλος ο ενοικιαστής έχει με δικά του έξοδα κάνει παρεμβάσεις βελτίωσης
των εγκαταστάσεων όπως κατασκευή ξύλινου τοίχου στις βεράντες του εστιατορίου, επίστρωση περιμετρικά του εστιατορίου με πέτρα τύπου Καρύστου καθώς και κατασκευή μίας μικρής αποθήκης όπισθεν του εστιατορίου.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση όπως καταγράφεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά κι αφού ελήφθησαν υπόψη τα ανωτέρω και οι πιο κάτω προτάσεις των δημοτικών συμβούλων:

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Να ζητήσει ο Δήμος παράταση από το Δασαρχείο και να δουλέψει από μόνος του ο Δήμος το Δασικό Χωριό. Να δημιουργήσει οργανισμό και να το δουλέψει μόνος του.

Κουτσουράς Σταύρος: Προτείνω την μονομερή λύση της σύμβασης με το άλλο συμβαλλόμενο μέλος και να τηρήσουμε τους όρους της σύμβασης που υπάρχει. Με τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής να γίνει συντήρηση των εγκαταστάσεων και να φροντίσουμε για την φύλαξη του.
Παράλληλα να πάρουμε απόφαση να παραταθεί η παραχώρηση του Δασικού Χωριού.

Αλεξίου Δημήτριος : Προτείνω λύση της σύμβασης. Τα κριτήρια υπάρχουν μέσα από την σύμβαση.

Παζάρας Βασίλειος: Είπα ότι η καταγγελία της σύμβασης, δεν εμποδίζει τη συναινετική λύση, αν η συναινετική λύση είναι η εκπλήρωση των όρων της σύμβασης. Άρα, να προσέξουμε, εάν δεν εμποδίζει, τότε το όφελος στον υπεκμιστωτή είναι ότι δεν θα τραβήξει σε χρόνο να πληρώνει, να κάνει προσφυγές, δικαστικές, να πάει μέχρι τέσσερα χρόνια που λένε.Αυτή ήταν η πρόταση δική μου.

Στεργίου Ιωάννης: Συμφωνούμε με την από 13/4/2016 γνωμοδότηση του πληρεξουσίου δικηγόρου με τους πέντε όρους που βάζει. Την λύση την συναινετική .Θα πρέπει να εξασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου. Θα πρέπει να καταλογιστούν μέχρι την λύση της σύμβασης οφειλόμενα μισθώματα με το αναλογούν χαρτόσημο και τόκους υπηρημερίας. Να καταπέσει η δοθείσα εγγυητική επιστολή. Να καταλογιστούν στο μισθωτή οποιεσδήποτε άλλες οφειλές προς το Δήμο ή σε τρίτους που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της μίσθωσης. Να γίνει, παρουσία του μισθωτή, ο έλεγχος μηχανημάτων, εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με το Δασαρχείο για τυχόν απώλειες καταστροφές και φθορές που δεν οφείλονται στη συνήθη χρήση.
Και επίσης, θα πρέπει ο Δήμος με το συμφωνητικό λύσης να επιφυλαχθεί για το άρθρο 9 δικαίωμα αποζημίωσης σε κάθε ζημιά που υπέστη. Επίσης, βάζουμε και θεωρώ στην ίδια απόφαση δεν είναι κακό, αφού λοιπόν αποφασίζουμε για τη λύση, να ζητήσουμε και την παράταση, λόγω ότι λήγει σε 1,5 χρόνο περίπου, να ζητήσουμε λοιπόν και την παράταση, ούτως ώστε να μπορέσει ο Δήμος να ξεκινήσει, άμεσα όμως, την διαδικασία επαναμίσθωσης.

ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Να προχωρήσει ο Δήμος σε συναινετική λύση της σύμβασης μίσθωσης του Δασικού Χωριού, σύμφωνα με την απόφαση 29/2016 της Οικονομικής Επιτροπής και την από 23/4/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου κ. Καρτσώλη Λάμπρου.
Ο Δήμος θα καταβάλει όσα απαιτούνται προκειμένου να γίνει συντήρηση, φύλαξη ,ηλεκτροδότηση του Δασικού Χωριού μέχρι την ανάληψη των υποχρεώσεων από νέο ενδεχόμενο μισθωτή.
Να υποβληθεί αίτημα προς το Δασαρχείο Λίμνης παράτασης της αρίθμ. 3104/7-7-2008 Απόφασης Γ.Γ.Π.Σ.Ε περί «Παραχώρησης Χώρου Δασικής Αναψυχής –Δασικό Χωριό –στη θέση ‘’Παπάδες -Κρύα Βρύση’’ στο Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης- Αγ. Άννας ,για δέκα χρόνια.

Η αρίθμ. 29/2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης απόφασης.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.